Aszalt paradicsom olajban

A dolog elég kísérleti-jellegű még, de ha sikerül, akkor nagyon finom csemegét csináltam. (o;
Az aszalás gondolatával már régebb óta kacérkodom, de most a lehetőség is adott lett. Ugyanis az erkélyen nevelt paradicsomok képesek voltak egyszerre bepirosodni, én pedig egy tálban a napon hagytam őket, hogy érjenek még egy picit. Hát a kánikulában az érésből hamar lett aszalódás... így kaptam az ötleten: aszaljuk meg mindet "rendesen"!
Sajna az erkélyen reggeltől kb. 12-ig van napsütés, ráadásul bejött a "rosszidő" is így kénytelen voltam kicsit rásegíteni.
A sütőbe sütőpapírra elrendeztem a parikat, és 70°C környékére állítottam a sütőt. Sütőajtó fakanállal kitámasztva természetesen.
Mivel 2-3 óra után párom már komolyabb kiselőadást tartott a sütő energiafogyasztásáról, kénytelen voltam kicsit felturbózni az eseményeket. Szóval - kövezzetek meg - a sütő hőfokát 120°C-ra emeltem. Az eredmény nekem így is tetszik (bár nem volt referenciám ahhoz, hogy kellene kinéznie), és némi kompromisszum pedig szükséges az életben ugye. <3
Miután elkészültnek nyilvánítottam, hagytam kihűlni. Egy befőttes üveget elmostam tisztára, majd a paradicsomokat 1-2 fej fokhagymával vegyítve beledobáltam. Szórtam rá egy kis sót (ha most csinálnám, már így aszalnám). Felöntöttem olajjal (főként napraforgó, de került bele egy kis olíva is), majd lezártam, és irány a polc! ("egyszer élünk" alapon, mert ugye nem gondolja komolyan kedves paradicsom, hogy a hűtőben még erre is van helyem...)
Ja, és már töröm a fejem egy aszalógépen. (o;


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések