Meggyből: befőtt és szörp

Idén párom nagymamájának meggyfája igazi főnixmadárként - mármint már épp kivágni akarták - idén feltámadt. Olyannyira, hogy legalább 5 vödör meggyet termett. Család kivonult, leszüretelt, így kerül hozzánk kettő vödör meggy.


Én még aznap nekiestem és kimagoztam. Klasszikus módot választottam: lavórba a meggy, rá a víz. Ennek hatására tiszta is lesz, meg a kukacok kis kapitulálnak nagyrészt. A víz fölött magoztam, aztán egyik vödörbe ment a mag, a másikba a gyümölcs. Nem kis munka, de van benne egy jóérzés... olyan "én-a-hős-nő-mit-meg-nem-teszek-a-családomért" feeling. (o;
Egyébként kb. 6 órába és pontosan 37 szúnyogcsípésbe került, de végül kaptam 9,5 kb. gyümölcshúst.
Ezt egy hatalmas fazékban lecukroztam: minden kiló gyümölcshöz 1/2 kg cukrot számolva. Sima kristálycukor: válság van, meg anyáink is így tették már.
A további lépéseket egyeztettem anyukámmal és anyósjelöltel is. Mivel mindketten kb. ugyanazt mondták, íme az eljárás:
1-2 napi cukorban áll a megy, amit néha kevergetünk... bazi sok levet enged.
Befőttes üvegeket kimosunk, csírátlanítunk (mosogatógép 70 fokon mosogat.. jó lesz az (o; ).
A meggyet kissé kinyomjuk és az övegekbe töltjük. Belenyomkodjuk. Rátöltünk. Belenyomkodjuk. Annyira, hogy ne legyen levegő köztük, és a meggyből kijövő lé teljesen ellepje.
Teszünk rá egy kis szalicilt. (a boltban valóban nem kapható, de a gyógyszertárban igen (o; )
Celofán-szalicil-celofán... majd a fedő.


A visszamaradó léhez még hozzáöntöttem kb. egy kiló cukrot, majd felforraltam vele. És ez is ment övegekbe. (sajna egy része műanyag palackba, mert más nem volt itthon. A szájához szórtam egy kis szalicilt (ez egy kis szigetet képezett a tetején, fel sem oldódott), majd a celofán-szalicil-celofán-kupak párosítás.



Végül maradt a feliratozás, és el is készült a nagy mű: meggybefőtt és szörp télire.


ui.: Párom már most környékezi a szörpöt... (o;

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések