Régi nadrág + régi ing = új szoknya

Azt sejtem, nem vagyok egyedül, akinek a farmer nadrágja a combjánál pár hónap alatt elkopik és kiszakad. És akkor egy év után ott állok a szekrényben 2-3 teljesen szép meg jó, de combnál szakadt nadrággal. Ami szinte megvarrhatatlan, mert az egész, anyagában jó kéttenyérnyi foltban meggyengült, és mégiscsak egy eléggé központi része ez a nadrágnak. (o;
Na jó, az első nadrág még párna lett... A második táska... de egy idő után elfogynak az ötletek. Na, ekkor láttam meg a szoknya ötlete Pinteresten. Pár nap alatt mozgósítottam erőimet, és...

A megfelelő nadrág kiválasztása gyerekjáték volt. Egyszerűen benyúltam a szekrénybe. Aztán jött az égi szikra, hogy múltkor láttam, hogy párom egyik inge szuicid hajlamainak engedve a pusztulás útjára lépett (Végre-végre! mert kb 4 számmal volt nagyobb mint ő, de nem tudtam sehogy megszabadítani a ruhától... eddig.), és ez pont megfelelő lesz a szoknya "közepének".
A nadrágot elölről a középső varrásnál szétvágtam, majd így egymásra simogattam az elejét hátulját (a hátulja az ülepénél nagyobb, szóval az ki fog lógni az eleje alól). Az eleje már megmutatja, hogy hol kell vágni, hogy szép szimmetrikus legyen - ráadásul grátiszba ez azt jelenti, hogy a kopott részek (legalábbis nálam) így már pont a levágott részre fognak esni.
Az ing esetében először levágtam az újakat, az oldalvarrást, és a nyakrészt (a vállvarrással együtt).
Utána ráillesztettem a nadrágot, szabókrétával bejelöltem, hogy meddig fog érni, majd erre jó 5 cm varrásráhagyást számolva kivágtam. (a zseb még kérdéses volt, ezért nem látható a képen az, hogy nem vágtam át... de végül nem kellett, szóval nyissz.. )
Aztán jött a kedvenc részem. Komoly logisztikai hadművelettel sikerült rájönnöm, hogy hogy fogjam össze a ruhákat ahhoz, hogy a gombostűzés után a színűkkel legyenek kifelé (he-he, most már könnyű: az egyik szárnál színre színt fektetem, gombostűzöm, aztán a másik lábszárnál némi origami után ugyanez következik).
Gombostűzés után fonák oldalról körbevarrtam egyszer. Utána pedig a szín oldalról körbementem a varrótalp szélességével egyszer (a varrásráhagyást a fonák oldalon szépen beigazgattam mindig alá, hogy levarrja), majd visszafelé is jött egy kör, immár az farmer anyag szélén.
Utána ez jött a másik oldalon is. Pici nehezítéssel, mert már nem lehetett sehogy elkerülni, hogy az egész szoknyát ne kelljen a varrógépen keresztül tuszkolni... oda-vissza. ))o:

Végül már csak a díszítés maradt hátra: a nagy méretű virág.
Ezt először ad hoc jelleggel megrajzoltam papíron, kivágtam, majd színben összeillő (igen, ezek is régi nadrágokból maradtak) anyagokból kivagdostam, és fércöltéssel összeöltögettem az egyik középső elem kontúrjánál. Aztán a legnagyobb mentén pedig magára a szoknyára varrtam fel.


És el is készült a szoknya!






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések