A klasszikus piros tojás

Ha húsvét, akkor tojás. Ha tojás, akkor pedig piros tojás! Nagyon nem szeretem a szivárvány minden színében pompázó tojásokat. Egyfelől azért, mert a piros tojásnak hagyománya van, mind néprajzi, mind pedig egyházi vonatkozásban. Másfelől pedig kevés visszataszítóbb látványt tudok elképzelni, mint amikor a főtt tojás fehérje zöldes-kékes színben dereng...

Tehát nálunk legalább 15 éve csak és kizárólag hagymahéjjal festett tojás van, és ezen a hagyományon nem is kívánok változtatni! Egyszerű, tiszta, természetbarát (a lefolyóba kerülő festőlé miatt sem lesz lelkiismeretfurdalásom, se az miatt, hogy mit is eszünk meg), és egy élmény az egész elkészítése!

DSCF2970.JPG

Pár marék vöröshagymahéjat egy nagy fazékba lapátolunk, felöntjük hideg vízzel, és hozzáadunk 1-2 evőkanál sót és egy kupaknyi ecetet (utóbbiak az esetlegesen szétreped tojást hivatottak a héjában tartani). A tojásokat szintén még a hideg vízbe tesszük be óvatosan. Érdemes házi, vastagabb héjú tojást vásárolni ehhez.

Itt jegyezném meg, hogy ha valakinek van kedve és affinitása, akkor még a vízbe helyezés előtt nejlonharisnya-csíkokkal különböző leveleket lehet a tojásokra rögzíteni, amik majd szépen látszani fognak a festés után. De a "sima" piros tojás is nagyon szép.

A vizet lassú tűzön forraljuk fel, hogy ne kocogjanak a tojások. Néha keverjük át, hogy a hagymahéjak ne tapadjanak rá a tojásokra. Kb. 30 percig főzzük (de lehet majd látni, hogy mikorra fogja meg a hagyma a tojásokat). Evőkanállal hideg vízbe szedjük, majd konyharuhán megszárogatjuk őket. Ne aggódjunk, az edényekről, kanálról ne fog jönni a pirosas szín.

Ha esetleg valamelyik tojás nagyon szétnyílt volna, mehet a sonka mellé; garantáltan finom lett a hagymától!

Amikor már kézbe lehet venni őket, de még melegek, jön a kedvenc részem: csemegeszalonnából vágunk egy csíkot (vagy a szalonnabőr is megteszi, ha maradt rajta egy kis zsír), és a tojásokat szépen kipolírozzuk vele. Ettől lesz igazán gyönyörű csillogó a tojás!

update: 2013-ban elkészítettem a leírást lépésről-lépésre, fotókkal is. (o;

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések