Mikulás-csomag sablonnal nyomdázva

A Mikulás-csomagoknak minden évben el kell készülniük, az nem kérdés. A tartalmuk is elég nagy redundanciát mutat: narancs, alma, csoki, esetleg egy kis játék... Hát mi az, amivel mégis fel lehet dobni az évről-évre ismétlődő ajándékot? Hát a csomagolás! Az alábbi tipp szerintem roppant látványos, az elkészítése se tapasztalatot, se nagy időt-türelmet nem igényel. És még lesz idő hatodikáig. (o;

Íme, így néz ki:

kesz_3.jpg

A leírása:

Szükség van: egyszerű piros mikulászacskó, piros szalag, egyszínű csomagolópapír (régebben az IKEÁnak volt ilyen barna csíkos papírja, de bármilyen jó, csak fontos, hogy ne legyen fényes felületű), sniccer, előlapfólia, alkoholos filctoll, piros tempera, mosogatószivacs.

A piros mikulászacskóba berakjuk az összes ajándékot. Ez nem kötelező lépés, de a szaloncukor megkötésekor praktikus lesz, ha nem gurulnak szerteszét a narancsok, van mi összetartsa őket.

A Google keresőjébe beírjuk a "santa face coloring" kifejezést, majd a legszimpatikusabb mikulásfejet kinyomtatjuk a kívánt méretben. Fontos, hogy olyan legyen, aminek a vonalai nem folyamatosak (vagy a kivágásnál nekünk kell erre figyelnünk, hogy ne essenek le a belső részek se), és a leglátványosabb eredményt olyannal érhetjük el, melynek a vonalai különböző vastagságúak.

A kinyomtatott papírra rárakjuk az előlapfóliát, majd az alkoholos filctollal átrajzoljuk a kontúrjait (tehát a vonalakat körberajzoljuk. Ezután a sniccerrel - valami erre alkalmas felületen - kivágjuk a mintát. Ez nem olyan ördöngősség, mint amilyennek tűnik: a lényeg, hogy merjük forgatni az előlapfóliát, hogy a vágás iránya mindig balról-jobbra (balkezesség esetén fordítva természetesen) legyen; a sarkoknál pedig mindig "kifelé" vágjunk.

A csomagolópapírt a csomag köré tekerjük, és megnézzük, hogy hova essen kb. a minta. Utána kiterítjük az asztalra, és a kinézett helyre illesszük rá a kivágott sablont. Kis tálkába nyomunk a piros temperából, a vizezett mosogatószivaccsal megtunkoljuk, hogy felszívjon valamennyit. A sablont leszorítjuk a papírlapra, és a szivaccsal végignyomdázzuk. Utána óvatosan (pl. a körmünkkel alányúlva), vegyül a sablont. Vigyázunk, hogy ne csússzon meg, mert úgy el tudja maszatolni a festést, amíg nem száradt meg.

Száradás után az ajándékcsomagot behengergetjük a papírba, csak úgy rusztikusan összefogjuk a két végét és piros szalaggal masnit kötünk rá.

Ezzel a technikával egy kisebb előkészülettel (sablon elkészülése) akár tömeges mikuláscsomag-gyártásba is foghatunk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések