Házi kenyér

A kenyérsütés egy igencsak misztikus dolog. Nagymamáink varázslata ez, amikor a lisztből, sóból és vízből az asztalra került a mindennapi kenyér. Ezt a mágiát próbáltam felújítani kicsit. Igazából évekig szemezgettem csak a dologgal. Utánanéztem könyvekben, de belefogni nem igazán mertem. Aztán - és itt jön a romantikus történet vége - kezembe került Stahl egyik receptes könyve, amiben a pizza receptjénél írja le, hogy ez gyakorlatilag kenyértészta, és milyen pofonegyszerű elkészíteni. A pizzát elkészítettem, és tényleg nem lett rossz. Néhány próbálkozás után úgy értékeltem, hogy már elég bátor vagyok a kenyér elkészítéséhez is, és nem csalódtam. Az eredmény belül puha, kívül ropogós, mennyei illatokat eregető kenyér lett!

kenyer.jpg

Íme a recept:

0,5 kg lisztet (fele lehetőleg kenyérliszt, fele bármilyen másmilyen, pl graham, rozs), 1 lapos ek sót, és bármilyen fűszert, magot, piriított hagymát, stb.-t jól összekeverünk.

2,5-3 dl meleg vízben elkeverünk 1 tk cukorrot, majd felfuttatuk benne 0,5 csomag élesztőt (vagy 1 cs. instantot). Végül hozzákeverünk 1-2 ek olajat.

A száraz és a nedves hozzávalókat összeöntjük és jól megdagasztjuk. Meleg helyen 20-25 percig kelesztjük. Ezalatt úgy kb. a 2-2,5-szörösére fog dagadni. A  tésztát kicsit átdagasztjuk, majd cserépedénybe tesszük, és újra 2-szeresére kelesztjük. A sütőt a legmagasabb hőfokra felmelegítjük, és a kenyeret betesszük. (ha az átdagasztással együtt kapcsoltuk be, nekem kb. pont addigra kel meg újra, mikorra elég meleg a sütő) Fontos, hogy mellé tegyünk még 1-1,5 dl vizet is hőálló tálkában. A sütő hőfokát úgy 20 perc múlva mérsékeljük, így a kenyér kb 40 perc alatt szép aranybarnára sül. Amikor elkészült, kiborítjuk, és a forró kenyér tetejét hideg vízzel bekenjük, hogy finom kérget kapjon. Konyharuhába takarva kihűtjük, hogy szépen lehessen szeletelni.

Szezámmaggal szórt fehér kenyér
update1: hacsak nincs kánikula, akkor azt csinálom újabban, hogy a sütött épp hogy bekapcsolom (ez az enyémet 30 fok) és abban futtatom fel az élesztőt, meg utána ott kelesztem a kenyeret is. Tuti tipp. ;-)

update2: az én sütőmben úgy sül szépen, hogy egy alufóliát hanyagul a kezdetektől a tetejére dobok. Különben túlságosan megpörkölődne a teteje. De ez ugye sütő függő... de az ötlet jól jöhet. (o;

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések